Tijdens de eerste tekenen van de lente; een zingende merel, de bloeiende sneeuwklokjes, op vochtige dagen en tijdens de schemering ontstaat er zo eind februari / begin maart een optocht aan kikkers, padden en salamanders. De winterslaap is voorbij en de dieren trekken massaal naar de wateren om zich voort te planten. Sloten, poelen, diepe plassen en tuinvijvers zijn een prima verzamelplek om een partner te vinden, verliefd te worden en de liefde te bedrijven.

Als je enige affiniteit hebt met de natuur, dan loont het zeker om een vijver aan te leggen in de tuin. Hoe klein ook; een vijver trekt leven aan: Een beetje water in de tuin werkt als een magneet voor boeiende insecten (libellen, juffers, kevers, schaatsenrijders etc.) en natuurlijk amfibieën.

Één van de meest algemene soorten in ons land is de bruine kikker (Rana temporaria). Een soort die vaak wordt gezien als een simpele en saaie kikker. De meeste mensen kijken er niet naar om; besteden er geen aandacht aan of zien ze simpelweg niet.
Toch is het een hele leuke en ook mooie soort. Het is zeker de moeite waard om ze tijdens de voortplantingsperiode op de voet te volgen.
Uiteraard heb ik dat ook dit jaar jaar weer gedaan; van ontwaken, via kwaken en liefdeszaken tot de eitjes bewaken.

Hieronder een aantal foto’s van afgelopen seizoen, maar niet voordat we even in de stemming komen…

Hier de kleine natuurvijvertjes in de achtertuin, waar het allemaal gebeurt:


Veel oever- en waterplanten, veel schuilplekken d.m.v. stenen, hout en oude plantenresten en natuurlijk zonbeschenen met her en der vochtige, schaduwrijke plekken.
Voor de rest hoef je niks te doen; de kikkers, padden en salamanders komen vanzelf!

De mannetjes en vrouwtjes trekken naar de vijvers. Meestal alleen, maar zo af en toe vormen ze al koppeltjes voor ze het water bereikt hebben:

De mannetjes (o.a. te herkennen aan de witte keel) roepen om de vrouwtjes. Hier een vooraanzicht van een mannetje, in de buurt v/d vijver:

Het mooiste vind ik, om ze half boven het water te fotograferen. Hier een kikker in fel tegenlicht:

Niet alleen de heikikkers verkleuren mooi tijdens de voortplanting. Bruine kikkers kunnen soms ook erg mooi van kleur zijn, al moet ik zeggen dat ik een dergelijke blauwe, bruine kikker nog niet eerder heb gezien. En nee; het blauw is niet meer blauw gemaakt…


Door de planten heen, op afstand en op ‘ooghoogte’ levert soms aparte, mysterieuze plaatjes op:

Net na de voorplanting is eigenlijk de mooiste periode om de kikkers te fotograferen. De eieren zijn gelegd en de mannetjes bewaken het kroost met hart en ziel.
Een kikker (+ eieren) met een macrolens:

En een foto, genomen met een fisheye lens:

Als laatste een overvolle kraamkamer met 2 op de uitkijk zittende kikkers:


Het hele spektakel duurt niet lang; zo snel ze er zijn, zijn ze ook weer weg. Maar het blijft erg leuk het te volgen in de meest boeiende periode van het jaar!

Copyrighted Image